Demokratizacija kulture sjećanja - tribina

U subotu 6. listopada održana je u Gradskoj knjižnici u Šibeniku tribina u okviru projekta Demokratizacija kulture sjećanja. 
Započeli smo s izlaganjem učenika srednje škole, koji su iznijeli svoje ideje za spomenike budućnosti i kritički osvrt na postojeće spomenike, da bismo nastavili s razgovorom s onim malo starijima i iskusnijima. 
Razgovor smo koncentrirali oko konkretnih spomenika u Šibeniku, Vodicama, Zatonu i Zablaću, koji predstavljaju primjer suživota spomenika i komemoracije koja uvažava više glasova i dolazi odozdo, inicijativom građana. Isto tako, osvrnuli smo se na neke dijametralno suprotne primjere, koji generiraju konflikt, i pokušali 
Nakon što su sudionici iznijeli svoja iskustva i stavove, krenuli smo u raspravu o spomenicima koji nedostaju, koja je urodila nekim zanimljivim idejama.
Primjerice, svi sudionici složili su se s idejom da se na središnjem trgu u gradu uspostavi praksa izmjenjivih umjetničkih skulptura, pri čemu bi svaka od njih bila na lokaciji godinu dana, nakon čega bi bile premještene u park skulptura. Na taj način pojam spomenika se redefinira, održava se dinamika frekventnog gradskog prostora i s vremenom se gradi reprezentativan stalni postav skulptura koji je atraktivan za lokalno stanovništvo i turiste.
Dobili smo i ideje za nove funkcije postojećih spomenika, primjerice spomen-parka Šubićevac, koji se u viziji sudionika vraća na korištenje građanima kao mjesto za kontemplaciju i odmor.
Razgovarali smo, nadalje, o nekim zaboravljenim spomenicima, kao što je onaj Nicolou Tommasseu, koji je kasnije zamijenjen spomenikom kralju Petru Krešimiru, i predlagali načine na koje bi se nekadašnji smještaj spomenika dao naznačiti umjetničkom intervencijom in situ...
U cjelini, radionički program u Šibeniku i Vodicama bio je uistinu pozitivno iskustvo, pokazao je da su građani zainteresirani i imaju ideje za saniranje problema kojima smo se bavili, a mi se nadamo da ćemo kao posrednici, u nastavku suradnje s njima, doprinijeti i realizaciji nekih od tih ideja. 

Više o programu u Šibeniku i Vodicama na >>>> blogu organizacije !