NAJAVA - POJMOVNIK U OSIJEKU: HODALI SU, HODAT ĆE

U petak, 16. studenog u prostorima Kulturnog centra Eurodoma u Osijeku u 19 sati otvara se izložba Hodali su, hodat će autorice Ene Janković.

Izložba je rezultat višemjesečne akcije provedene među građanima i građankama Osijeka, u kojoj je umjetnica bilježila priče i iskustva onih koji imaju iskustvo migracije, te prikupljala iznošene cipele kao simbole mobilnosti. Skulpturalna instalacija koja će biti predstavljena na izložbi objedinjuje prikupljeni materijal. O akciji smo prethodno pisali  >>>> ovdje.

Cilj akcije kao i izložbe je otvoriti prostor za iznošenje mišljenja i iskustava građana kako bi se fenomen iseljavanja protumačio iz njihove perspektive, temeljeno na raznorodnim glasovima, a u kontekstu umjetnosti i društveno angažiranog umjetničkog djelovanja. Izložba će biti otvorena do 30. studenog, od utorka do petka u periodu od 12 do 18 sati, te subotom i nedjeljom od 14 do 18 sati.

Pratite nas i na  >>>> Facebook eventu !

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Osijeka te u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti. Umjetničko vodstvo potpisuje Kristina Leko, a kustosko-produkcijski tim čine kustosica MLU Valentina Radoš i Jozefina Ćurković, stručna suradnica Otvorenog likovnog pogona. Projekt Umjetnički pojmovnik javnog prostora podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

______________

 

Ena Janković studentica je diplomskog studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (modul slikarstvo) pod mentorstvom izv. prof. art Domagoja Sušca. Od listopada 2017. godine vrši dužnost voditelja dječjih likovnih radionica u Dječjoj osječkoj kreativnoj kućici „DOKKICA“. 2015. godine sklapa suradnju s Muzejom grada Iloka. Do 2018. godine objavljuje tri dječje radne knjižice (2018. Lađe na Dunavu, 2016. Mali arheolog, 2015. Žigovi i pečati). Izlagala na više grupnih izložbi u Osijeku:  1. Studentsko biennale, Gradske galerije Osijek; OLJM i OLJM2, KC-kulturni centar Osijek;  InBook izložba likovnih radova, Gradska knjižnica Vinkovci itd. Intervencije u javnom prostoru: ReArt festival, umjetnička intervencija u javnom prostoru; slikarska intervencija u prostoru dječje pedijatrije, KBC Osijek; Sjenjak u akciji, izrada mozaika u prostoru amfiteatra na pročelju zgrade robne kuće Sjenjak.