NAJAVA: RADIONICE I JAVNI RAZGOVOR U ŠIBENIKU - DEMOKRATIZACIJA KULTURE SJEĆANJA

U tjednu od 1. do 7. listopada provodimo u Šibeniku i Vodicama program radionica i javni razgovor na temu spomenika, sjećanja i zaborava. Cilj projekta Demokratizacija kulture sjećanja je uvesti demokratsku raspravu o našem odnosu prema spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini. Program radionica polazi od pitanja: Smetaju li Vas neki spomenici? Ili Vas smeta što se o spomenicima govori i piše u medijima? Ili Vas pak smeta što su neki spomenici nestali ili oštećeni? Možda smatrate da u Vašem mjestu ili gradu nedostaje spomenik ili spomen ploča koji bi svakako trebali biti postavljeni? Ili ste i sami dijelom inicijative koja je postavila spomenik? Odgovarajući na ova pitanja, nastojimo zajedno s građanima osmisliti prijedloge za spomenike budućnosti, te potaknuti pomirenje i međusobno uvažavanje. Budući se radi o prijepornoj temi u hrvatskom društvu, projekt se odvija kroz kroz radionice i razgovore. Cilj radionica je prikupiti stavove, mišljenja i iskustva građana - korisnika javnog prostora, a time i spomenika koji su u njemu smješteni, kako bi kultura sjećanja postao proces koji se gradi na temeljima stvarnih mišljenja i potreba građana. Radionice će se sastojati od šetnje i razgledavanja u javnom prostoru te razgovora pod vodstvom umjetnice Kristine Leko i kulturalne antropologinje Jozefine Ćurković, a po potrebi i želji sudionika i kreativni rad. Sudionici i sudionice radionice pozvani su, ukoliko žele, sudjelovati u javnom razgovoru koji će se održati u subotu 6. listopada, i u kojem će mladi i stariji razmijeniti mišljenja i zaključke.

 

Program se odvija prema sljedećem rasporedu:

utorak, 2. listopada - jednodnevna radionica za učenike srednje škole (Gimnazija Antuna Vrančića i Industrijsko-obrtnička škola) (Gradska knjižnica Juraj Šišgorić, Šibenik, računalna radionica)

četvrtak, 4. listopada od 16 sati - radionica za građane (javni prostor i Gradska Knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik, računalna radionica)

petak, 5. listopada od 18 sati - radionica za građane (javni prostor i Gradska vijećnica, Vodice)

subota,  6. listopada od 11 sati - javni razgovor (multimedijalna dvorana, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik)

 

Svi zainteresirani građani i građanke, stari i mladi, pozvani su na sudjelovanje i razgovor!

 

Program je dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije OTVORENI LIKOVNI POGON koju u 2018. podržava Zaklade Kultura Nova, te je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH, a realiziran je u suradnji s Gradskom knjižnicom u Šibeniku i Pučkim otvorenim učilištem u Vodicama.