Umjetnički pojmovnik u Šibeniku: Kad ne dime tvornički dimnjaci

Dok akciju u Osijeku polako privodimo kraju i krećemo u pripreme za završnu izložbu, sa zadovoljstvom najavljujemo suradnju s umjetnicom Lanom Stojićević u Šibeniku. Intervencija naziva Kad ne dime tvornički dimnjaci  bavi se kompleksnim setom pitanja vezanim uz područje na kojem se nalazila Tvornica elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku.

Postrojenje je službeno ugašeno 1994. godine, čemu je uslijedilo i teatralno rušenje tvorničkih dimnjaka dvije godine kasnije. Danas je na dijelu terena u zapadnom dijelu grada uređena gradska plaža Banj, međutim on još uvijek nije u potpunosti saniran. TEF se, kako je to formulirano i na službenim stranicama, nalazi “između ekološke sanacije, rješavanja dužničko-vjerovničkih odnosa i valorizacije dijelova prostora”.

Kretanje među sivim dinama tog amblematski postindustrijskog krajolika, dok se u neposrednoj blizini nalazi generički artikulirano kupalište, precizna je prostorna reprezentacija transformacije grada Šibenika iz industrijskog središta u turističko odredište. Ta je transformacija nagla, na trenutke stihijska, bez previše senzibiliteta prema tvornici kao važnoj povijesnoj činjenici, i sasvim sigurno ostavlja posljedice ne samo u prostornom uređenju, nego i svakodnevici stanovništva. Paralelizam dvaju svjetova i sustava vrijednosti (i vrednovanja) neizbježno rezultira intenzivnim fenomenološkim iskustvom.

To je polazište za istraživanje i participativan umjetnički rad Lane Stojićević. Gradeći svoj pristup djelomično na autobiografskom iskustvu odrastanja u neposrednoj blizini postrojenja, a potaknuta sjećanjima bivših radnika ili njihovih obitelji, kao i činjenicom da industrijska povijest postupno isparava iz kolektivne memorije, razrađuje eksperimentalnu šetnju s građanima s ciljem stvaranja alternativnog narativa o životu i radu u(z) TEF, kao i ekonomskim, društvenim i ekološkim reperkusijama deindustrijalizacije. Na ovaj način publika - sudionici šetnje - sudjeluju u stvaranju rada prema tzv. bottom-up mehanici. Šetnja i razgovor na području tvornice bit će pritomdokumentirani u obliku audio zapisa koji će biti trajno pripojen lokaciji putem info grafika i QR koda.

Rad Kad ne dime tvornički dimnjaci prva je faza umjetničko-istraživačkog projekta u okviru Umjetničkog pojmovnika javnog prostora , u planiranom trajanju od tri godine. U narednim etapama umjetnica Lana Stojićević i OLP, kao producent programa, će kroz različite formate istraživati teme sjećanja odnosno zaborava u kontekstu industrijskog nasljeđa Šibenika.