Umjetnički pojmovnik javnog prostora / 2018 - javni poziv

Projekt se sastoji u seriji site-specific umjetničkih intervencija s fokusom na akutne socio-političke teme na lokacijama Osijek, Karlovac, Slavonski Brod i Šibenik. Kroz javni poziv za mlađe lokalne umjetnike/ice predložili smo relevantne teme za intervencije (uvjeti rada, iseljavanje, kultura sjećanja, privredni kriminal i sl.). Programom želimo utjecati na percepciju ovih problema u društvenim sredinama u kojima bi intervencije imale najveći utjecaj. One će biti popraćene razgovorima s građanstvom, umjetnicima/ama i različito profiliranim akterima. Razgovori, predavanja i susreti će se odviti u javnim prostorima ili ustanovama (partneri: Muzej Brodskog Posavlja, Gradski muzej Šibenik, MLU Osijek, Gradski muzej Karlovac), čime želimo doprinijeti razvoju publike za navedeno umjetničko područje u po tom pitanju podzastupljenim sredinama.

Predloženi program usmjeren je i na jačanje stručnih kapaciteta diskursa umjetnosti u javnom prostoru u RH. Tom cilju pristupit ćemo kroz moderirani i mentorirani produkcijski inkubator. Seriju ćemo sadržajno i problemski oblikovati kao kompendij temporalnih umjetničkih intervencija, slijedeći osnovne smjernice diskursa umjetnosti u javnom prostoru. Realizaciju ćemo popratiti objavama u medijima i na stranicama Wikipedije, te e-publikacijom o osnovnim pojmovima predmetnog umjetničkog područja. Kustosku koncepciju potpisuje umjetnica Kristina Leko, docentica za umjetnost u javnom prostoru, uz asistenciju stručne suradnice Jozefine Ćurković.

Umjetnici i umjetnice!

OTVORENI POZIV

Za mlađe od 33!

Vjeruješ li da umjetnici/ce mogu i trebaju djelovati u javnom prostoru? Da umjetnost mora biti povezana sa društvenom okolinom i događajima u društvu i da ne može drugačije? Imaš već iskustva u tome smislu i želiš ih proširiti? Ili pak, nemaš iskustva, ali imaš dobru ideju? Ideju za intervenciju u javnom prostoru, za performance, happening ili za flash mob? Ili za nešto sasvim treće? Na temu koja je upravo najvažnija na svijetu? Ili nije, ali bi mogla biti. Želiš uključiti građane, polarizirati javnost i pritom istražiti nešto novo, možda nešto i napisati?Ako je tome tako, veselimo se tvom prijedlogu upućenom na ovaj OTVORENI POZIV za performativne intervencije u javni prostor gradova Osijek, Slavonski Brod, Karlovac, Šibenik. Na raspolaganje ti stavljamo svoje znanje i logistiku i honorirat ćemo tvoj rad.

Detalji u nastavku.

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA
POZIV ZA PERFORMATIVNE INTERVENCIJE

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora raspisuje javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru gradova: Osijek, Slavonski Brod, Karlovac, Šibenik. Natječaj je otvoren do 10. svibnja 2018. godine.

Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara. Rezultat programa bit će serija od 3 umjetničke intervencije izvedene u Osijeku i/ili Slavonskom Brodu, Karlovcu i Šibeniku, koje će biti popraćene razgovorima s građanstvom, umjetničkim statementima, tekstovima, reakcijama i objavama. Umjetnici/ce čiji prijedlozi budu odabrani sudjelovat će u stvaranju kompendija umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici, koji se kroz ovaj projekt nadamo započeti. U 2018. naglasak je na temporalnim performativnim intervencijama u vidu instalacije, performansa, happeninga i sl., uz poželjno uključivanje zajednice.

Uvjeti natječaja:

Na natječaj se mogu prijaviti umjetnice i umjetnici do 33 godine starosti, individualno ili u grupi, koji žive i rade u Hrvatskoj, a posebno se potiču prijave umjetnika koji žive u ili su porijeklom iz gradova u kojima će se provoditi intervencije: Osijek, Slavonski Brod, Karlovac i Šibenik.

Jedna osoba ili grupa može se natjecati samo s jednim prijedlogom u jednom od navedenih gradova.

Poželjno je da prijedlog tematizira aktualne probleme s kojima se suočavaju stanovnici navedenih sredina te da uspostavlja dijalog s lokalnom zajednicom. Kao temu rada predlažemo: iseljavanje i migracije, političke podjele, suočavanje s prošlošću i kultura sjećanja, oprost/rekoncilijacija, politika reprezentacije, diskriminacija, radništvo danas, no ohrabrujemo prijave na sve druge lokalno relevantne teme.

Okvirni raspored realizacije intervencija: Osijek i/ili Slavonski Brod tijekom lipnja, Karlovac tijekom srpnja, Šibenik tijekom kolovoza 2018.

Prijedlog umjetničke intervencije treba pripadati u područje privremene performativne intervencije, kao npr.: performance u urbanom prostoru, happening, event, flash mob, privremena prostorna instalacija ili intervencija i sl.

Posebno će se vrednovati uključivanje zajednice i participacijski formati.Intervencija treba biti tehnički izvediva unutar 1500 HRK. Umjetnički honorar iznosi 5000 HRK bruto. Na raspolaganju stoje i organičena sredstva za putne troškove.

Prijavom na natječaj umjetnik/ca pristaje na sudjelovanje u izradi e-publikacije (prvog dijela Pojmovnika iz naziva projekta) koja će dokumentirati intervencije u tekućoj godini i biti objavljena krajem 2018. godine. Isto podrazumijeva dokumentiranje intervencije te formuliranje umjetničkog statementa.

Prijavu poslati zaključno s 10.svibnja 2018. elektronskom poštom na ured@otvorenilikovnipogon.org (maksimalno 5 MB) s predmetom „Pojmovnik – natječaj 2018.“. Prijava treba sadržavati: koncept rada (ne više od jedne stranice teksta), okvirni troškovnik, kratku biografiju i kontakt umjetnika/ce te prateći vizualni materijal (skice, fotomontaže). Prijavljeni će o rezultatima biti obaviješteni 20. svibnja 2018. Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.