Demokratizacija kulture sjećanja u Kninu

2019

Demokratizacija kulture sjećanja je višegodišnji program, dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon započet 2018. godine. Program je u 2019. proveden u Drnišu i Kninu, uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH. Dio programa u Kninu proveli smo u suradnji sa Srednjom školom Lovre Montija i Narodnom knjižnicom Knin.

Želja nam je bila potaknuti građane-ke, sudionike-ce naših programa na promišljanje komemorativnih praksi i uloge spomenika u društvenom i javnom prostoru. U Kninu smo 24. i 25. rujna 2019. proveli dvije radionice, jednu sa srednjoškolcima pod mentorstvom prof. Zvonka Brečića u suradnji sa Srednjom školom Lovre Montija, jednu s građanstvom u suradnji s Narodnom knjižnicom Grada Knina, uz podršku zaposlenice Ane Šimić Sunko, dipl. sociologinje. U knjižnici škole s učenicima smo ustanovili kako je većina spomenika smještena u užem dijelu grada te smo odlučili posvetiti se onim dijelovima Knina koji su u tom smislu zanemareni: stambeno naselje “Blok” s velikom novom crkvom, napušteni stari dio grada pod Tvrđavom i Laguna, ekološki ugroženi dio uz pogone tvornice Div. Na temelju promišljanja kulture sjećanja radionica u školi rezultirala je s tri konkretna projektna prijedloga za preoblikovanje javnog prostora ovih dijelova grada: „Novo doba“ za stambeno naselje Blok, fontana sa simbolom sedam kninskih rijeka za ekološki ugroženi dio grada, te „Zidne novine“ za Stari grad.

Radionica s građanstvom na kojoj su sudjelovali građani srednje i starije dobi kao prioritete je istaknula: osnaživanje Kninskog muzeja i Tvrđave, brigu o lokomotivi i oživljavanje lokalne željezničke pruge, sanacija tj. uređenje brda Spas i područja srušenog spomenika Kninskoj operaciji, oživljavanje starih toponima, oživljavanje starog grada. Na završnom javnom razgovoru tj. tribini 26. rujna 2019. sudjelovali su jednim dijelom sudionici obiju radionica te su svi prijedlozi prikupljeni u MANIFESTU PREOBLIKOVANJA JAVNOG PROSTORA GRADA KNINA kojeg su potpisali svi sudionici-ce programa.  Svi su bili složni u zaključku da stari dio grada treba oživjeti te je kao jedan od koraka u tom smjeru prepoznat prijedlog da se na različitim lokacijama (stara pijaca, zidić, bivši hotel, itd.) postave tzv. zidne novine – ormarići ili table na kojima bi bila objavljivana sjećanja na povijest života u gradu tj. u Starome gradu, u formi kratkih priča ili životnih crtica iz lokalne povijesti, s fotografijama iz obiteljskih arhiva. Ovaj učenički prijedlog za revitalizaciju Starog grada pod nazivom “Knin nekad i sad” oduševio je prisutne, te je zaključeno da će se krenuti u realizaciju istog u malim koracima već sljedeće godine.

Više na našem blogu

Osnovni format rada: participacijsko-dokumentarni umjetnički projekt; projekt u zajednici. Mjesto održavanja: Srednja škola Lovre Montija i Narodna knjižnica, Knin. Koncepcija projekta i umjetničko vodstvo: Kristina Leko. Produkcija: Kristina Leko, Maša Štrbac. Modaliteti i formati rada: multimedijalni formati - video, fotografije, tekstovi, online arhiva projekta; participacijski formati: intervjui, radionice, tribine.