Imperativ sudjelovanja

2010.

međunarodni simpozij o medijaciji suvremene umjetnosti

Mjesto: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb - Dvorana Gorgona

Vrijeme: 13.5. - 15.5.2010.

Koncepcija i razrada projekta: Kristina Leko, M.A., umjetnica i Katharina Jedermann, Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin.

Simpozij IMPERATIV SUDJELOVANJA organiziran je s ciljem poticanja profesionalizacije u području muzejske umjetničke pedagogije i srodne medijacije umjetnosti u nemuzejskim kontekstima u Hrvatskoj i u regiji kroz razmjenu iskustava na njemačko-hrvatsko-regionalnoj razini. Uz predstavljanja njemačkih, austrijskih, te švicarskih projekata i koncepcija medijacije, simpozij je dao uvid u odabrane umjetničke i edukativne pozicije iz regije,  koncentrirajući se na umjetničku medijaciju suvremene umjetnosti s jedne, te na visoko-obrazovne programe za stjecanje kompetencija za medijaciju umjetnosti s druge strane. Simpozij se obraćao povjesničarima i povjesničarkama umjetnosti, kritičarima, teoretičarima, umjetnicima, umjetnicama, pedagozima i studentima potičući suvremeno promišljanje i primjenu umjetničke pedagogije. Sudjelovalo je više od stotinu profesionalaca iz muzeologije, povijesti umjetnosti, pedagogije i drugih srodnih disciplina kojima je zadaća posredovanje umjetnosti. U okviru simpozija organizirane su tri radionice stjecanja posebnih znanja i vještina namijenjene pedagozima, umetnicama, umjetnicima, kustosima i kustosicama, ali i studentima. Dio izlaganja sa simpozija objavljen je u časopisu Život umjetnosti broj 88-2011, koji su uredile Kristina Leko i Katharina Jedermann, i koji je u cijelosti dostupan na stranicama izdavača, Instituta za povijest umjetnosti - <<<ovdje>>>

Koncepcija i razrada projekta: Kristina Leko, M.A., umjetnica i Katharina Jedermann, Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin. Produkcija: Goethe-Institut Kroatien uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Dodatnim sredstvima projekt su omogućili: Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu grada Zagreba, Švicarska kulturna zaklada Prohelvetia te Austrijski kulturni forum.