LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II

2022

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec

19.4. - 22.4.; 29.6. - 30.6.2022.

LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II je edukativna filmska radionica s učenicima/cama romske nacionalnosti koju smo drugu godinu zaredom proveli u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, u partnerstvu sa školom i Romskom organizacijom mladih Hrvatske - ROM.HR. Prvo izdanje radionice proveli smo 2021. godine ( https://blog.otvorenilikovnipogon.org/lume-cara-aj-am-njencim-svijet-je-predamnom/ ), te smo se u 2022. godini sa stečenim uvidima i iskustvom vratili u školu, radili s novom generacijom učenika/ca viših razreda te ih kroz kreativni rad poticali na nastavak školovanja. Na radionici koja se odvila u dva dijela, u travnju i u lipnju, učenice (ove godine nije bilo učenika među polaznicima) su osmislile kratki dokumentarno-igrani film u kojem je pojedina učenica preuzela ulogu zanimanja kojim bi se željela baviti. Svaki je partner u rad s učenicama unio specifična znanja i iskustva: uz Kristinu Leko koja ima umjetničko znanje i iskustvo u participativnom radu s različitim socijalnim skupinama u međunarodnom kontekstu, s učenicama su radile članice udruge ROM.HR: Marina Horvat, Rosa Oršuš i Severina Lajtman, uz mentorstvo Siniše-Senada Musića, voditelja brojnih edukativnih programa s romskom djecom. Radionica se većim dijelom odvijala na bajaškom, materinjem jeziku učenica. Znanja iz snimanja i rada s kamerom učenicama je prenio je Matija Kralj, profesionalni snimatelj i dokumentarist koji je ujedno s tonskom snimateljicom Sunčicom Anom Veldić dokumentirao sve aktivnosti. Voditeljima/cama su asistirale učiteljice škole i voditeljice školske medijske grupe, Nikolina Hampamer i Iva Mihalic Krčmar. Film je sniman na bajaškom jeziku kako bi djeca imala priliku da se kreativno izraze na svom jeziku, s titlovima i telopima na hrvatskom te je završni uradak predstavljen na projekciji za roditelje i prijatelje u školi, 29.6.2022. godine. Tom su se prigodom roditeljima i učenicama putem video-veze obratili Siniša Senad Musić i Rosa Oršuš, a video porukom Benjamin Ignac koji je odrastao u međimurskom romskom naselju Orehovica, a danas je stručnjak za zagovaranje i komunikaciju ljudskih prava i interdisciplinarni istraživač zaposlen u Open Society Foundation u Berlinu. U porukama su istaknuli važnost obrazovanja i mogućnosti koje učenicama stoje na raspolaganju vezano za nastavak školovanja. Od osam učenica polaznica radionice, sedam ih je odlučilo upisati srednju školu.

Uz radionicu i dječji film, u slijedećem razdoblju producirat ćemo dokumentarni film u profesionalnoj produkciji koji će sadržavati dječji film kao 'film u filmu' te dokumentarne materijale koji će kontekstualizirati dječji film i ukazati na jezik kao prepreku integraciji romske djece u sustavu školstva.

Osnovni format rada: edukativna filmska radionica; dječji film. Mjesto održavanja: Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec. Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Partneri: Romska organizacija mladih Hrvatske (ROM.HR) i Osnovna škola Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Voditeljica programa i producentica: Kristina Leko. Koncepcija radionice: Kristina Leko, Siniša-Senad Musić. Voditeljice radionice: Marina Horvat, Severina Lajtman, Rosa Oršuš. Asistentice: Nikolina Hampamer, Kristina Leko, Iva Mihalic Krčmar. Razvoj priče i scenarij: učenice, pod vodstvom Martine Horvat i Rose Oršuš. Režija: participativna, uz medijaciju Kristine Leko. Prijevod: Marina Horvat, Rosa Oršuš, Severina Lajtman. Snimatelj: Matija Kralj. Dodatne kamere: učenice. Montaža slike: Matija Kralj. Snimateljica zvuka: Sunčica Ana Veldić. Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić. Izvršna producentica: Maša Štrbac, OLP. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Međimurska županija. Rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.

Powered by CouchCMS