LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II

2022

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec

19.4. - 22.4.; 29.6. - 30.6.2022.

LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II je edukativna filmska radionica s učenicima/cama romske nacionalnosti koju smo drugu godinu zaredom proveli u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, u partnerstvu sa školom i Romskom organizacijom mladih Hrvatske - ROM.HR. Prvo izdanje radionice proveli smo 2021. godine ( https://blog.otvorenilikovnipogon.org/lume-cara-aj-am-njencim-svijet-je-predamnom/ ), te smo se u 2022. godini sa stečenim uvidima i iskustvom vratili u školu, radili s novom generacijom učenika/ca viših razreda te ih kroz kreativni rad poticali na nastavak školovanja. Na radionici koja se odvila u dva dijela, u travnju i u lipnju, učenice (ove godine nije bilo učenika među polaznicima) su osmislile kratki dokumentarno-igrani film u kojem je pojedina učenica preuzela ulogu zanimanja kojim bi se željela baviti. Svaki je partner u radionicu unio specifična znanja i iskustva: s učenicama su na hrvatskom i bajaškom, njihovom materinjem jeziku, radile članice udruge ROM.HR: Marina Horvat, Rosa Oršuš i Severina Lajtman, uz mentorstvo Siniše-Senada Musića, voditelja brojnih edukativnih programa s romskom djecom. Znanja iz snimanja i rada s kamerom učenicama je prenio je Matija Kralj, profesionalni snimatelj i dokumentarist koji je ujedno s tonskom snimateljicom Sunčicom Anom Veldić dokumentirao sve aktivnosti. Kristina Leko koja ima umjetničko znanje i iskustvo u participativnom radu s različitim socijalnim skupinama u međunarodnom kontekstu bila je odgovorna za umjetničku superviziju projekta i medijaciju za participativnu režiju. Voditeljima/cama su asistirale učiteljice škole i voditeljice školske medijske grupe, Nikolina Hampamer i Iva Mihalic Krčmar. Film je sniman na bajaškom jeziku kako bi djeca imala priliku da se kreativno izraze na svom jeziku, s titlovima i telopima na hrvatskom te je završni uradak predstavljen na projekciji za roditelje i prijatelje u školi, 29.6.2022. godine. Tom su se prigodom roditeljima i učenicama putem video-veze obratili Siniša Senad Musić i Rosa Oršuš, a video porukom Benjamin Ignac koji je odrastao u međimurskom romskom naselju Orehovica, a danas je stručnjak za zagovaranje i komunikaciju ljudskih prava i interdisciplinarni istraživač zaposlen u Open Society Foundation u Berlinu. U porukama su istaknuli važnost obrazovanja i mogućnosti koje učenicama stoje na raspolaganju vezano za nastavak školovanja. Od osam učenica polaznica radionice, sedam ih je odlučilo upisati srednju školu. Teaser za film objavili smo na našem youtube kanalu.

Uz radionicu i dječji film, u slijedećem razdoblju producirat ćemo dokumentarni film u profesionalnoj produkciji koji će sadržavati dječji film kao 'film u filmu' te dokumentarne materijale koji će kontekstualizirati dječji film i ukazati na jezik kao prepreku integraciji romske djece u sustavu školstva.

Osnovni format rada: edukativna filmska radionica; dječji film. Mjesto održavanja: Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec. Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Partneri: Romska organizacija mladih Hrvatske (ROM.HR) i Osnovna škola Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Voditeljica programa i producentica: Kristina Leko. Koncepcija radionice: Kristina Leko, Siniša-Senad Musić. Voditeljice radionice: Marina Horvat, Severina Lajtman, Rosa Oršuš. Asistentice: Nikolina Hampamer, Kristina Leko, Iva Mihalic Krčmar. Razvoj priče i scenarij: učenice, pod vodstvom Martine Horvat i Rose Oršuš. Režija: participativna, uz medijaciju Kristine Leko. Prijevod: Marina Horvat, Rosa Oršuš, Severina Lajtman. Snimatelj: Matija Kralj. Dodatne kamere: učenice. Montaža slike: Matija Kralj. Snimateljica zvuka: Sunčica Ana Veldić. Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić. Izvršna producentica: Maša Štrbac, OLP. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Međimurska županija. Rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.