Tanja Ravlić: Rasterećenje (Umjetnički pojmovnik javnog prostora)

2022

Caffe bar Woodstock, Drniš, 3.6.2022.

U okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora u 2022. godini, u Drnišu smo projicirali video-rad Tanje Ravlić Rasterećenje. U radu umjetnica, u kasno ljetno popodne, hoda prostranim poljima u okolici Drniša, uz cvrčanje cvrčaka kroči kroz visoku travu a uokolo nje se u nedogled prostire krajolik bez tragova čovjeka, mističan i praiskonski, bezvremen. Na leđima nosi „teret” od cvijeća, po uzoru na svoju baku i brojne žiteljke drniškoga kraja. Ova poetska slika oponira realnosti njihova svakodnevnog života, kao i mnogih žena u prošlosti, čiji su tereti bili stvarni i teški, zabilježeni na povijesnim fotografijama žena pognutih leđa kako nose drva, vodu, rublje.... i u suprotnosti su sa stereotipom o ljudima na jugu, odnosno Dalmaciji kao tradicionalno lijenima i neradnicima. Noseći 'teret' od cvijeća umjetnica feministički, kroz humor rekonstruira taj nekadašnji običaj iz današnje perspektive i poziva na rasterećenje koje utjelovljuje u videu. Jer i danas nosimo terete na leđima, jednako stvarne ali manje vidljive.

Projekciju videa smo organizirali na terasi caffe bara Woodstock, nakon koje je uslijedio razgovor s mještanima/kama. Zanimalo nas je koje su terete nosile drniške žene kroz povijest i danas, i što za njih predstavlja rasterećenje. Kratki prikaz razgovora kao i video-rad Tanje Ravlić objavljen je na blogu organizacije.

Događanje je realizirano u sklopu programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Zahvaljujemo vlasniku Caffe bara Woodstock na ustupanju prostora za događanje.

Tanja Ravlić (1977., Split) diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Roma u Rimu 1999. godine te završila poslijediplomski studij na Institut für Kunst im Kontext, UdK Berlin 2005. godine. Od 2000. godine radi kao vanjska suradnica u zvanju izv.prof. na Umjetničkoj akademiji u Splitu te, od 2018. godine, kao vanjska suradnica u zvanju izv. prof. na Filozofskom fakultetu u Splitu. Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu (Split, Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Pula, Rovinj, Umag, Šibenik, Vršac, Vis, Čakovec, Novi Sad, Berlin, Essen, Burren, Paris, Creteil, Rome, San Paulo, Ruhr, Lecce, Grimaccio, Albacete, Merano, San Vito al Tagliamento, Bolognia, Torino i South Korea). Članica je HULU-a i HZSU-a.

Osnovni format rada: video, projekcija u javnom prostoru. Mjesto održavanja: Drniš, terasa caffe bara Woodstock. Autorica: Tanja Ravlić Snimatelj: Mario Sučić. Produkcija: Otvoreni likovni pogon, u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora. Producentica: Maša Štrbac. Umjetničko savjetovanje: Kristina Leko. Partner: Gradski muzej Drniš. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova. Fotografska dokumentacija: Mario Sučić. Modaliteti i formati rada: umjetničko istraživanje, video, razgovor.