Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu

2019

U 2019. godini Umjetnički pojmovnik javnog prostora po prvi je puta realiziran u Slavonskom Brodu, u partnerstvu s Muzejom Brodskog Posavlja i kustosicom Muzeja prof. Danijelom Ljubičić-Mitrović. Cilj je programa kroz mentoriranu produkciju mladih autora-ica poticati umjetnost u zajednici i u javnom prostoru. Program smo započeli dvodnevnim seminarom za umjetnike-ce i građanstvo u Muzeju Brodskog Posavlja -  nakon kratkih uvodnih izlaganja razmotrili smo prijedloge za javne umjetničke intervencije i odlučili ih objediniti u jedinstveno događanje s cjelodnevnim programom. Javna prezentacija svih projekata odvila se u subotu, 28. rujna. Program je započeo u 11 sati na Korzu, središnjem mjestu gradskog okupljanja. Na terasi Kaffe bara Beerc prikazan je kratki dokumentarni film o edukativnoj muzejskoj akciji „Iznenađenje“ Muzeja Brodskog Posavlja i Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda. Malo podalje mladi je autorski tim Lea Zirdum i Davor Drčelić postavio instalaciju „Slojevito“, apstraktne geometrijske forme vedrih boja kojima su poželjeli otvoriti prostor pozitivnog razmišljanja među sugrađanima. U podne smo se okupili oko izložbe fotografija Mateje Stojanović „Brođani, tko smo mi?“ kojima je autorica dokumentirala akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u gradu i okolici. Potom nas je Hana Katanić provela kroz svoju seriju intervencija „zRAK koji dišemo“: skulpturama na Korzu i uz Šetalište dodala je govorne oblačiće u kojima je duhovito tematizirala zagađenost gradskog zraka. Program je zaključen happeningom na savskom Kupalištu, cjelodnevnom akcijom ispisivanja 80-metarskog transparenta u izvedbi udruge Usudi se i slavonskobrodskih kreativaca. Slogani za transparent odnosili su se na oživljavanje zanemarenih gradskih prostora i bili su osmišljeni kao poziv na zajedničku akciju: Usudi se i ti; Kupalište je tek početak; Primjerom do stvarnosti; Kreativa je naša inicijativa; Radost je pola zdravlja; Prepoznaj, uljepšaj, ponovi. Happening je potrajao cijeli dan a kulminirao je postavom transparenta iznad kupališta u kasnim popodnevnim satima. Slogani su bili čitljivi izdaleka te su poruke o odgovornosti, inicijativi i optimizmu odaslane daleko u prostor. Više o programu na našem blogu i u pratećem deplijanu koji je u PDF formatu dostupan OVDJE

Program je ostvaren uz podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Grada Slavonskog Broda  i Brodsko-posavske županije.

Partner u realizaciji programa: Muzej Brodskog Posavlja  http://www.muzejbp.hr/hr/

Osnovni format rada: participacijska umjetnička akcija; projekt u zajednici;. Mjesto održavanja: javni prostor grada Slavonskog Broda/ Korzo i Staro kupalište. Autori: Davor Drčelić, Hana Katanić, Lea Zirdum, Mateja Stojanović, članovi-ice udruge Usudi se. Koncepcija projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora i umjetničko vodstvo, mentorstvo: Kristina Leko. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, Otvoreni likovni pogon; Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod; Maša Štrbac, producentica, Otvoreni likovni pogon; Vesna Vuković, kustosica, BLOK, Zagreb; Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac. Fotografska dokumentacija: Otvoreni likovni pogon, Muzej Brodskog Posavlja, Udruga Usudi se. Modaliteti i formati rada: umjetnička akcija u javnom prostoru, skulpturalna instalacija, urbana intervencija, happening, izložba.